Stwierdziliśmy, że zdecydowanie za mało dajemy ostatnio przepisów :( Wrzucamy te nasze fotomiksy i na tym się kończy. Czasem jednak przygotowując posiłek nie zapisujemy dokładnie ile czego zużywamy i potem ciężko nam odtworzyć cały przebieg naszego gotowania :( Staramy się mimo wszystko nadrobić zaległości, wiec tym razem proponujemy Wam przepis na pyszne, zielone risotto, które idealnie pasuje do panującej właśnie wiosennej aury :)
Składniki (na 2 duże porcje, ledwo daliśmy radę je zjeść, więc na 3 osoby też starczy):- szklanka ryżu do risotto;
- 1 cebula;
- 3 średnie cukinie;
- 1 brokuł (ok. 400g);
- 2-3 ząbki czosnku;
- ok. 1 litr bulionu warzywnego;
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek;
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych (+ trochę do posypania po wierzchu);
- 2-3 łyżki mielonych migdałów;
- spora łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego (można pominąć lub dać inne zielone pesto);
- sol, pieprz, chili (ilości wedle upodobań);
- trochę oliwy do podsmażenia cukinii na patelni grillowej.
Sposób przygotowania:- W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Po 2-3 minutach wsypujemy ryż i chwilę go podsmażamy (uwaga, aby się nie przypalił).
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, paprykę chili, mieszamy dokładnie i wlewamy chochlę bulionu. Mieszamy, a gdy bulion prawie odparuje dolewamy kolejną chochlę.
- W blenderze siekamy drobno brokuła i 2 cukinie (lub bardzo drobno siekamy nożem). Dorzucamy warzywa do ryżu i wlewamy kolejną porcję bulionu. Mieszamy, a po kilku minutach znowu wlewamy bulion ( i tak do momentu, aż zużyjemy cały bulion, a ryż zacznie mięknąć).
- Gdy ryż jest już miękki, a bulion odparował, wsypujemy płatki drożdżowe oraz migdały. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku.
- Na patelni grillowej podsmażamy trzecią cukinię pokrojoną w plastry. Risotto przekładamy na talerze, na wierzchu układamy grillowaną cukinię i posypujemy lekko płatkami drożdżowymi.
Jeżeli lubicie risotto i różne jego wersje to proponujmy Wam również te z udziałem cukinii oraz szpinaku :)
klik!Życzymy Wam smacznego, a my tymczasem czmychamy na jakiś czas zapoznawać się z kuchnia katalońską :) W miarę dostępności sieci będziemy starać się wrzucać jakieś wpisy z hiszpańskiej ziemi.
Adiós!