Dziś wrzucamy szybki przepis na pyszne, zielone risotto z cukinią oraz świeżymi liśćmi szpinaku. Istotnym składnikiem tego włoskiego dania w wersji zwegowanej są płatki drożdżowe, zatem zaopatrzcie się w nie koniecznie! A więc do dzieła:
Składniki (2-3 porcje):- ok. 250g ryżu Arborio;
- 2 cebule;
- 1 średnia cukinia;
- ok. 100-150g świeżego szpinaku;
- 3-4 ząbki czosnku;
- 200ml białego, wytrawnego wina;
- ok. 600ml bulionu warzywnego;
- sól, pieprz, suszone oregano, ostra mielona papryka;
- oliwa z oliwek extra vergine;
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych.
Sposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż i podsmażamy go kilka minut, aż się zeszkli. Dorzucamy pokrojoną drobno cebulę oraz posiekany czosnek, następnie mieszamy i smażymy około 3-4 minut. Dolewamy wino. Mieszamy. W międzyczasie kroimy cukinię w cienkie plasterki. Dorzucamy do ryżu, dokładnie mieszamy (pamiętajmy, że w przygotowaniu risotto ważne jest właśnie częste mieszanie, aby nic się nie przypaliło). Następnie dolewamy bulion warzywny, dodajemy przyprawy i gotujemy około 10-15 minut, często mieszając do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. Na koniec dorzucamy posiekany (nie za drobno) szpinak, mieszamy wszystko dokładnie i po mniej więcej 10 minutach zdejmujemy z kuchenki (ognia, płyty itp.). Wsypujemy płatki drożdżowe i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na klika minut, a następnie zjadamy ze smakiem :)
* Zanim dodacie cukinię do ryżu możecie ją podsmażyć na patelni grillowej (wtedy dodajcie ją do ryżu pod sam koniec).
* Zamiast płatków drożdżowych można oczywiście użyć wegańskiego parmezanu. My nie próbowaliśmy, a płatki wystarczają nam w zupełności jako serowy posmak :)
*W momencie, gdy dodajecie płatki (lub ser) możecie dolać trochę niefiltrowanej oliwy z oliwek.