Co prawda za oknem pogoda zdecydowanie letnia (u nas w południowo-zachodnich Niemczech ponad 30°C), jednak na talerzach trochę bardziej jesiennie. Cały czas zajadamy się dynią i szukamy różnych sposobów na jej skonsumowanie. Była już oczywiście klasyka, czyli
zupa-krem, a teraz czas na coś równie prostego i szybkiego w wykonaniu (jeżeli mamy wcześniej upieczone warzywa). Gdy za oknem błękitne niebo i słonko, talerz pysznego makaronu z kremowym, dyniowym sosem sprawdza się idealnie. Polecamy!
Składniki (2-3 porcje):- ok. 700g dyni Hokkaido;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 3 dojrzałe pomidory;
- 1 mała papryczka chili;
- 2-3 ząbki czosnku;
- ok.250 ml bulionu warzywnego (ilość uzależniona od tego, jak gęsty sos chcemy otrzymać);
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz, szczypta słodkiej, mielonej papryki;
- płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Dynię oraz marchewki kroimy w dużą kostkę, pomidory, papryczkę i cebulę na pół. Czosnek zostawiamy w łupinkach.
- Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą oraz przyprawiamy.
- Pieczemy w temperaturze 200°C (termoobieg) przez 30-40 minut, aż wszystko zmięknie i się zarumieni.
- Wyjmujemy warzywa z piekarnika, przekładamy do garnka, miski lub kielicha blendera, dolewamy bulionu, a następnie miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy więcej oliwy, bulionu lub wody i doprawiamy do smaku.
- Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podgrzewamy kilka minut na małym ogniu.
- Na koniec makaron posypujemy obficie płatkami drożdżowymi.
* Zawsze warto upiec większą ilość dyni i trzymać w lodówce na inne okazje :) My zazwyczaj zapełniamy całą blachę różnymi warzywami i wykorzystujemy je później do czegoś innego.
* Jeżeli nie macie ochoty włączać piekarnika można dynię i marchewkę ugotować, a pomidory czosnek i cebulę podsmażyć na patelni. Jednak wg nas pieczona dynia smakuje najlepiej :)
Smacznego!