Za oknem co prawda jeszcze całkiem letnia pogoda, lecz na straganach i w sklepach czuć już jesienne klimaty. Stosy pięknych, pomarańczowych dyniek cieszą oczy i musimy przyznać, że pojawienie się tego warzywa bardzo nam odpowiada. Jest to niewątpliwie duży plus jesiennego okresu :) Pierwszą potrawą, która kojarzy nam się z dynią jest oczywiście aromatyczna zupa-krem. Przepisów na nią było już na naszym blogu kilka (m.in.
klasyczna z imbirem,
z soczewicą i jarmużem oraz
ekspresowa z surowej dyni), ale wersji z pieczoną marchewką, cebulą i jabłkiem jeszcze nie próbowaliśmy. Wyszło pysznie i na pewno w najbliższym sezonie dyniowym zjemy taka zupkę niejeden raz :) Polecamy gorąco!
Składniki (ok. 4 porcje):- 800g dyni Hokkaido;
- 400g marchewki;
- 1 cebula;
- 1 kwaskowe jabłko;
- ok. 800ml bulionu warzywnego;
- ok.200ml mleka kokosowego;
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
- sól, pieprz do smaku;
- olej dyniowy i pestki dyni (do dekoracji).
Sposób przygotowania: - Dynię, marchewkę, jabłko oraz cebulę kroimy w kostkę, wykładamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 30 minut.
- Gdy wszystko ładnie się zarumieni i zmięknie, wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy do garnka.
- Dolewamy bulion, mleko kokosowe, doprawiamy ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy mniej więcej 10 minut.
- Zdejmujemy garnek z ognia, a następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku.
- Gdy zupka znajdzie się już na talerzu, polewamy ją olejem dyniowym i posypujemy pestkami dyni.