W ostatnim poście obiecaliśmy przepis na ciecierzycę z papryką i grzybami, więc oto i on :) Najważniejsza w tym daniu jest (oprócz ciecierzycy oraz papryki oczywiście) spora ilość wędzonej, mielonej papryki. Jednak należy zwrócić uwagę na jej jakość, gdyż nie każda wędzona, mielona papryka posiada ten wspaniały aromat. My używamy papryki La Chinata (
klik). Jest super! Szczerze polecamy! Ale przejdźmy do przepisu:
Składniki (na 4 litrowy garnek):- 1kg ugotowanej ciecierzycy;
- ok. 400g mrożonych grzybów (lub suszonych, namoczonych);
- 900g czerwonej papryki;
- 200g marchewki;
- 300g cebuli;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 5 ząbków czosnku;
- 150g koncentratu pomidorowego;
- gałązka świeżego rozmarynu;
- 3 łyżeczki wędzonej papryki;
- 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- sol, pieprz do smaku;
- 500 ml bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:Na oleju podsmażamy posiekaną cebulą. Po chwili dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekany drobno czosnek oraz wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, a następnie wrzucamy pokrojona marchewkę, paprykę (dosyć duże kawałki), oraz mrożone grzyby. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i słodkiej mielonej papryki. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie dusimy pod przykryciem około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny oraz wsypujemy ugotowana ciecierzyce. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i dusimy dalej około 20-30 minut (papryka musi być bardzo miękka, wręcz się rozpadać). Na koniec można dosypać natkę pietruszki.