Ostatnio polubiliśmy naleśniki. Nie jedliśmy ich bardzo dawno i nigdy nie były one specjalnie przez nas uwielbiane, ale kiedy zrobiliśmy je z mąki ciecierzycowej (znowu unikamy glutenu) urzekły nas i zagościły na naszym stole na stale. Tym razem propozycja na słodko.
Składniki (około 10 naleśników):- 2 szklanki maki ciecierzycowej;
- 2,5 - 3 szklanki mleka sojowego (słodzonego);
- pol łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz łyżka oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
Naleśniki zjedliśmy z pieczonym rabarbarem. Wystarczy go obrać, pokroić na małe kawałki, posypać obficie cukrem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym na około 180st. I gotowe.
Następnym razem wrzucimy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej.