Od jakiegoś czasu znowu jemy bezglutenowo. Nie jesteśmy na gluten uczuleni, ale obserwując własne ciała zauważyliśmy, że lepiej się czujemy, gdy go unikamy. Na pewno mamy więcej energii, no i brzuchy trochę robią się mniejsze (wcześniej pofolgowaliśmy sobie z piwem, preclami itp. i kilka kilogramów przybyło :)). Jednak ochota na klasyczne, pszenne smakołyki nie zniknęła. Wczoraj zachciało nam się pizzy, więc szybko wybraliśmy przepis z netu na ciasto bezglutenowe i zabraliśmy się do roboty.
Wykorzystaliśmy propozycje z bloga
OlgiSmile, można tam znaleźć naprawdę, fajne bezglutenowe przepisy. Szczerze polecamy!
Składniki na ciasto:- 4 szklanki mąki gryczanej;
- 2 szklanki ciepłej wody;
- 3 łyżeczki suchych drożdży;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soli (następnym razem damy trochę więcej);
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w misce (my użyliśmy miksera). Ciasto jest dosyć klejące i niezbyt zwarte, ale taki to urok braku glutenu. Staramy się wyrobić z ciasta kulę (nam nie całkiem się to udało), następnie odstawiamy miskę przykrytą folią na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy blaszkę olejem, wykładamy ciasto i ręką oprószoną mąką rozciągamy na całą powierzchnię. Blaszkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut. Następnie układamy na cieście ulubione składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.
Po wyjęciu z pieca zabieramy się za konsumpcję. Ciasto jest dużo bardziej kruche od tradycyjnego pszennego spodu (znowu ten gluten :)), czuć też dosyć wyraźnie smak gryki (następnym razem dodamy też mąki kukurydzianej i ryżowej, by zmniejszyć gryczaną dominację) . Nie umniejsza to jednak w niczym tego, iż jest to bardzo smaczna kulinarna propozycja dla starających się jeść bezglutenowo, zaś dla pozostałych ciekawa odmiana.
My na naszą pizzę daliśmy: sos pomidorowy + cebulę + pieczarki + cukinię + paprykę + płatki drożdżowe (bezglutenowe), ale wiadomo, jak to z pizzą, każdy ma swoje ulubione dodatki :)
Smacznego!