Chyba za wiele o pesto pisać nie muszę ...?
Pesto z bazylii to klasyka włoskiego smaku. Oryginalnie przygotowywane z lekko uprażonymi orzechami pinii, parmezanem i dobrej jakości oliwą z oliwek, w zupełności wystarczy jako jedyny dodatek do makaronu :)
U mnie zamiast orzechów pinii są pestki dyni, ponieważ taki smak bardziej mi odpowiada...
Równie dobrze możecie użyć orzechów włoskich czy nerkowców - każda zmiana przywiedzie nowy, troszkę inny smak :)
Do czego użyć pesto ?
Oczywiście do makaronu, ale także do sałatek, jako nadzienie do kurczaka ( super z mozzarellą ), do ryby jako marynata, do grzanek ( z białym serem i pomidorem - niebo w gębie ) czy choćby do ziemniaków.
Zastosowań jest wiele, może znacie jeszcze jakieś ciekawe ?
Ale do rzeczy...
Składniki : ( na malutki słoiczek )
* 30 g liści bazylii - 1 duży pęczek,* 30 g orzechów pinii ( zrumienionych na patelni ) lub pestek dyni czy orzechów włoskich,* 70 ml dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin,* 1/2 ząbku czosnku,* 10 g tartego parmezanu lub innego twardego sera np polskiego Bursztyn,*świeżo zmielona sól i pieprz,
Przygotowanie :
Wszystkie składniki ( poza solą i pieprzem ) w moździerzu, blenderze lub malakserze i zmiksuj / utrzyj do uzyskania konsystencji z małymi drobinkami.
Przypraw do smaku solą i pieprzem.