Nie przepadam za zupami, ale jednak zdarza mi się czasem zrobic coś, co oceniam jako całkiem smaczne. Tak właśnie jest z kremem marchewkowym. Zrobiłam krem z młodych marchewek, a chcąc dodać mu nieco orientalnego smaku zastosowałam mleko kokosowe.
Składniki:• 6-7 młodych marchewek
• korzeń pietruszki
• poł niedużego selera
• mały por
• 100 ml. mleka kokosowego
• sok z połowy cytryny
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 1/2 łyżeczki czerwonej, słodkiej papryki
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:Warzywa obieramy, kroimy na dość drobne kawałki - zeby szybciej ugotowały się i łatwo zblendowaly. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 1,5 l.), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy aż warzywa bedą miękkie. Kiedy wywar i warzywa lekko się ochłodzą, wszystko dokładnie blendujemy - blenderem ręcznym, bądź jeszcze lepiej - kielichowym. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i wszystkie przyprawy - ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny, aby przełamać słodycz marchewki i całość mieszamy.
Zupę podajemy na ciepło z grzankami lub waflami ryżowymi/kukurydzianymi.