Z reguły śniadania z piekarnika nie kojarzą się z szybkim zabiegiem. Ja sama rzadko je przygotowuje, bo jestem zbyt niecierpliwa rano i po prostu głodna. Ale wydaje mi się, że dutch baby stanowi tu wyjątek. Jest szybkie i bardzo uniwersalne. Ciasto przygotowuję w piżamie, a kiedy naleśnik się piecze mam czas na szybkie ogarnięcie. I śniadanie gotowe.
dutch baby z owocami i domową śmietanką kokosową
przepis: 1/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mleka, 1 duże jajko, szczypta soli, masło
Piekarnik rozgrzać do 210 st. Mąkę, mleko, jajo oraz sól zmiksować. Małe ceramiczne naczynko postawić na gazie, wrzucić na nie masło i poczekać do momentu gdy się stopi. Następnie rozsmarować masło na całej powierzchni( boki również) i od razu wlać ciasto. Natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 13 minut.