tost francuski z płynną czekoladą i bananem
przepis na 2 tosty:
2 grube pajdy chleba( puszysty, pszenny)
1 duży super słodki, super dojrzały banan
1/3 szklanki mleka sojowego
1 łyżka kakao
po 3 kostki czekolady na jednego tosta
olej do smażenia
a więc:
połowę banana rozgnieść widelcem na papkę, dodać kakao i mleko, wymieszać dokładanie. przelać do płaskiego naczynia.
w każdej kromce chleba zrobić po boku otwór, lekko rozszerzyć i włożyć do środka resztę banana pokrojonego na plasterki oraz czekoladę( porządnie upchać, by jak najwięcej się zmieściło, ale przy tym nie rozwaliło) przycisnąć ręką, by się wszystko trzymało i obtoczyć we wcześniej przygotowanej mieszaninie z każdej strony. kłaść na rozgrzanym oleju i smażyć z obydwóch stron na chrupiąco.