Kolejny post z kolei o muffinkach? I znów z mąką kokosową?
No cóż, tak je polubiłam, że inaczej być nie mogło ;) Tym razem już nie w letniej wersji,
a bardziej całorocznej, czy nawet jesiennej. Zrobione zostały na bazie musu jabłko-mango, który
polubiłam od pierwszego spróbowania i pomyślałam, że bardzo dobrze powinien sprawdzić się w muffinkach. Po pierwsze nadaje im smak, a po drugie pełni także rolę zastępnika jajka :)
Mus jabłko-mango możecie kupić w sklepie
alfa-koszyk >>KLIK<< (lub w Rossmanie ;))
KOKOSOWE MUFFINY MANGO-JABŁKO
ok. 6 sztuk
75g mąki jaglanej
30g mąki kokosowej
łyżka mielonego lnu
150ml mleka roślinnego
100g erytrolu lub ksylitolu (lub innego ulubionego zastępnika cukru)
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąki, len mielony, proszek do pieczenia, sodę i erytrol mieszamy w misce. Dodajemy mus z mango i stopniowo, ciągle mieszajac dolewamy mleko. Przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C. Pieczemy ok. 10-15 minut, następnie zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy jeszcze ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy muffinki z foremek i pozostawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego! :)
PRZYGOTOWAŁAŚ/EŚ TEN PRZEPIS?
BĘDZIE MI MIŁO, JEŚLI PODZIELISZ SIĘ JEGO ZDJĘCIEM I OPINIA! :)
WYŚLIJ JE NA anytrami@o2.pl
NASTĘPNIE ZDJĘCIE ZOSTANIE OPUBLIKOWANE W SPECJALNEJ GALERII! :)