Dawno mnie tutaj nie było. Dużo się działo, nie miałam czasu na gotowanie, a jak już cos upichciłam ciekawszego to nie było czasu na zdjęcia i wpisy.
Teraz również mam dużo na głowie, jednak powoli uczę się lepszej organizacji swojego czasu, więc pojawię się tutaj znacznie częściej. A o tym co porabiam dzielę się na:
http://osiagnac-szczyt.blogspot.com/A teraz czas na przepis! Oto pikantna, bogata w białko i błonnik potrawka na bazie czerwonej fasoli. Aktualnie w mojej diecie stawiam na białko, więc przepisy również będą na nie skierowane.
Składniki (2 porcje):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 6 cienkich plasterków wędliny z pieczonego kurczaka
- 1 średnia cebula
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 bardzo małe ostre papryczki (lub inne ale z umiarem)
- przyprawy: sól pieprz, chilli, curry, słodka papryka
- łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Oliwę lekko rozgrzewamy, podsmażamy cebulę. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę. Gdy się zarumienią dodajemy pokrojone papryki i wodę z fasoli. Czekamy aż papryka zmięknie i dopiero wtedy dodajemy fasolę, w innym wypadku szybko się rozpadnie. Dodajemy koncentrat, jogurt i przyprawiamy do smaku.
Szybkie, łatwe, pikantne przyprawy podkręcają metabolizm, białko odżywia mięśnie, a warzywka wzbogacają nasz organizm w witaminy i błonnik. Nic tylko jeść ;)
Aby było bardziej sycące można podać z ryżem lub kaszą.