O zakwasie z buraków powiedziała mi moja przyjaciółka Monika. To znaczy sam zakwas znałam już wcześniej, ale moja świadomość przypisała mu działanie ściśle smakowe - mówiąc konkretnie, kojarzył mi się tylko i wyłącznie z Bożonarodzeniowym barszczem. Fakt! Taki barszcz nie może się równać z żadnym innym, jednak nie możemy być ignorantami i pominąć kwestię niezwykłych właściwości zdrowotnych zakwasu z buraków. Koniecznie trzeba o nich pamiętać.
Jestem pewna, że jeśli ktoś zapytał by Was na co działają buraki, odpowiedzielibyście, że na krew. Jest to fakt, ściśle zakorzeniony w naszej głowie. Pewnie mówiły nam o tym Mamy i Babcie. Warto jednak przyjrzeć się temu nieco bliżej.
Buraki, a w szczególności zakwas z buraków to prawdziwy eliksir zdrowia. Napój, który nie tylko automatycznie doda nam sił i energii, ale także wzmocni naszą odporność oraz pomoże poprawić jakość krwi. Buraki to bardzo silne antyoksydanty dlatego też ich jedzenie (oraz picie zakwasu bądź soku ) polecane jest w profilaktyce oraz leczeniu nowotworów.
Wpływ buraków i zakwasu z buraków na poprawę jakości krwi jest ogromny. Są one polecane przy leczeniu niedokrwistości oraz anemii. Sprawiają, że krew się oczyszcza oraz wytwarza więcej czerwonych krwinek. Ze względu na działanie wzmacniające odporność, picie zakwasu z buraków wskazane jest dla osób, które przeszły przeziębienia, skończyły kurację antybiotykami bądź cierpią na silne i chroniczne osłabienie i apatię.
Buraki są skarbnicą zdrowia, zaś zakwas z buraków to napój życia. Buraki wręcz przepełnione są witaminami A, C i B oraz żelazem, potasem, wapniem, magnezem i kobaltem. Ze względu na to, że zawierają kwas foliowy są także polecane kobietom w ciąży.
Zakwas z buraków łączy w sobie dwie kwestie. Z jednej strony buraki - nieocenione warzywa pełne właściwości zdrowotnych i odżywczych, z drugiej kiszonki. Kiszone warzywa, czy to buraki, czy też ogórki czy kapusta są olbrzymią skarbnicą witaminy C. Ich działanie w leczeniu osłabienia i anemii jest nieopisane. Czy zatem może być coś lepszego? Czy nie znalazłam właśnie dla Was rozwiązania na szybkie odzyskanie sił przed wakacjami? Zróbcie zakwas już dziś a za tydzień będziecie cieszyć się tym niezwykłym eliksirem. Moja rodzina już go pokochała, teraz pora na Was.
Zakwas z buraków - Napój życia:
- ok. 2 kg buraków
- dużo ząbków czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- ziarna pieprzu
- przegotowana woda
- sól
Buraki wyszorować, obrać i dokładnie opłukać. Następnie pokroić w dość grube, ok. 2 cm plastry (muszą być na tyle ciężkie by pod wpływem wody nie zaczęły pływać). Przygotować duży kamieniak lub słój. Na dnie ułożyć plastry buraków. Na warstwę buraków poukładać kilka ząbków czosnku, obranych i przeciętych na pół, łyżeczkę pieprzu i ziela angielskiego oraz kila listków ziela. Następnie ułożyć kolejną warstwę buraków i ponownie przyprawy. Czynność powtarzać, do wykończenia składników. Ważne aby ostatnią warstwą były buraki. Przegotowaną wodę lekko przestudzić i posolić. Na litr wody - 1 łyżka soli. Tak przygotowaną wodą zalać buraki. Jeśli w trakcie zalewania na wierzch naczynia wypłynie czosnek trzeba go zebrać by nie spleśniał. Tak przygotowany zakwas zakrywamy pokrywką i odstawiamy by pracował. Każdego dnia z wierzchu zakwasu, czystą łyżką zbieramy pojawiającą się białą pianę i ewentualnie ząbki czosnku. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy. Wystarczy przelać go przez sito i zamknąć w wyparzonych słoiczkach. Przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Buraki z zakwasu warto wykorzystać do przygotowania barszczu lub surówki. Są także bardzo smakowitą przystawką do wielu dań.
Smacznego!