Od kilku dni chodziło za mną ciasto. Ciasto przez duże C. Słodkie, pachnące, wilgotne. Nie mogłam przestać o nim myśleć. To musiało się tak skończyć. Musiałam je upiec! I powiem Wam szczerze, że lepszej decyzji nie mogłam podjąć.
Pieczenie ciast ma w sobie coś magicznego. Wraz z rosnącym ciastem zmienia się aura w domu, napełniając go pozytywną energią, rozmarzeniem, przyjemnością w czystej postaci. Dziś od rana mój dom pachniał cynamonem i kawą. Dwoma składnikami na których punkcie mam prawdziwego fioła. A ciasto.. wyszło wilgotne, słodkie, bardzo pachnące. Idealne do gorzkiej kawy. Idealne do poprawy nastroju i szaleństwa endorfin. Idealne do wszystkiego!
Serdecznie polecam, na dziś i od święta!
Wegańskie ciasto kawowe:
- 1,5 szklanki mąki owsianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 0,4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki bardzo mocnej kawy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Lukier kawowy:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mleka sojowego
- 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
W dużej misce połączyć mąki, sodę, sól, proszek, cukry, 2 łyżeczki cynamonu i olej kokosowy ( w stanie stałym lecz miękki). Przy użyciu łyżki bądź dłoni wymieszać składniki tworząc kruszonkę. Ważne by zrobić to na tyle szybko, by olej nie rozpuścił się całkiem od ciepła naszych dłoni. Z przygotowanej masy odłożyć 1 i 1/4 szklanki. Do odłożonej masy ( która będzie kruszonką) dodać 1 łyżeczkę cynamonu. W małej miseczce połączyć siemię lniane z wodą, wymieszać i odstawić do zgęstnienia. W dużej misce połączyć mleko z octem, cukier waniliowy, ostudzoną kawę i siemię. Wymieszać. Kolejno do mokrych składników dodać przygotowaną kruszonkę. Wymieszać przy pomocy łyżki, delikatnie łącząc składniki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto, wierzch równomiernie obsypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Następnie przestudzić. Składniki na lukier wymieszać. Lekko ostudzone ciasto udekorować lukrem według własnych preferencji.
Smacznego!