Od kiedy kupiłam wyciskarkę wolnoobrotową z wielką przyjemnością, zamiast kawy wypijam rano szklankę świeżo wyciśniętego soku. Wcześniej, przygotowywałam go za pomocą sokowirówki, ale to zupełnie inna historia. Dziś postanowiłam doładować się witaminą C i zrobiłam sobie sok marchwiowo- ananasowy.
Nie wiem czy wiecie, ale ananas jest świetnym źródłem witaminy C oraz bezcennej dla naszego zdrowia bromelainy. Bromelaina to substancja o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, którą znajdziemy w rdzeniu oraz miąższu ananasa.
Ze względu na to, że działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wykorzystuje się ją często przy kontuzjach sportowych bądź nawet w przypadku zakwasów. Sok z ananasa ma jeszcze wiele więcej właściwości. Chroni serce, wspiera odporność, zapobiega chorobom oczu a także osteoporozie.
W ananasie znajduje się także beta karoten, który to odpowiedzialny jest za zmniejszanie ataków astmy u osób chorych, szczególnie po wysiłku fizycznym.
Pamiętajcie, że mówię tutaj o świeżym ananasie. Ananas z puszki nie posiada wyżej wymienionych właściwości, gdyż pływa w cukrowej zalewie.
Jeśli chcecie poczytać więcej o właściwościach soku z ananasa, zajrzyjcie tutaj.
Serdecznie polecam!
Sok marchwiowo - ananasowy:
- 3 marchewki
- 0,5 ananasa
- 1 pomarańcza
Owoce i marchew obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Następnie wycisnąć z nich sok.
Smacznego!