Dziś fala upałów, gorąco i słońce. Cudownie. Jednak w takie dni warto pomyśleć o sięgnięciu po lekki, zdrowy posiłek, który nas nie osłabi lecz doda sił i orzeźwi. Moja dzisiejsza sałatka spełnia wszelkie wymagania. Jest super smaczna.
Chrupiąca, aromatyczna cieciorka w połączeniu z soczystymi, suszonymi pomidorami i małosolnym ogórkiem to strzał w dziesiątkę. Taką sałatkę bez problemu można wziąć do pracy, na piknik a także podać dumnie na imprezie z przyjaciółmi lub do grilla.
Powiem Wam szczerze, że sama się nią zdziwiłam. Powstała ekspresowo, na tzw. już, kiedy żołądek domagał się szybkiego śniadania, a na nic innego nie miał ochoty. Uwielbiam takie odkrycia. Z pewnością, ten przepis pozostanie ze mną na długo!
Serdecznie polecam!
Sałatka z prażoną cieciorką i pestkami dyni:
- 0,5 sałaty lodowej
- 2 garści pestek dyni
- 6 suszonych pomidorów z zalewy + 1łyżka oleju z zalewy
- 0,5 szklanki gotowanej ciecierzycy
- 3 ogórki małosolne
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 0,3 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
Sałatę posiekać drobno. Ogórki pokroić w kostkę. Na łyżce oleju z suszonych pomidorów usmażyć ciecierzycę i pestki dyni. Dodać wędzoną paprykę, chilli i trochę soli. Kiedy zaczną nabierać złotego koloru, zdjąć z ognia. Pomidory pokroić w paseczki. W kubeczku wymieszać oliwę z oliwek, musztardę, miód, czosnek i trochę soli. Powinien powstać gęsty sos. Wszystkie warzywa wymieszać, dodać pestki dyni i cieciorkę. Całość polać sosem i wymieszać.
Smacznego!