Nie mogłam się powstrzymać. W końcu dynia jest boska. Trzeba korzystać do końca. Placuszki dyniowe mają wyjątkowy urok. Są pyszne na słodko i na wytrawnie. Wystarczy podmienić kilka składników i już powstaje zupełnie inne danie.
Moje dzisiejsze placuszki przygotowałam na bazie mąki Teff, która jest nie tylko mąką bezglutenową, ale również ma bardzo wysoką zawartość białka. Jeśli nie macie jednak takiej mąki, możecie bez problemu zastąpić ją klasyczną mąką pszenną, mąką pełnoziarnistą, orzechową bądź owsianą. Każda z nich nada nieco inny smak i wyraz, ale nie ma w tym nic złego. Eksperymenty kuchenne to cała przyjemność. Ile można odkryć zaskakujących smaków, ile zapachów!
Serdecznie polecam!
Placuszki dyniowe z cynamonem:
- 1,5 szklanki przecieru z dyni
- 1 szklanka mąki Teff
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki cukru
Suche składniki wymieszać. Dodać dynię, mleko i cukier. Wymieszać do połączenia. Na rozgrzanym oleju roślinnym smażyć niewielkiej wielkości placuszki, na złoto z obu stron. Podawać z ulubioną konfiturą lub musem truskawkowym.
Smacznego!