Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym z mlekiem kokosowym to takie danie, które bardzo często robię dla mojego męża, kiedy mam mało czasu i ochotę na coś smacznego. Są super proste, wymagają mało składników a co najważniejsze są pyszne!
W swojej kuchni bardzo często korzystam z mleka kokosowego, szczególnie do zabielania zup, sosów czy też używam go jako zamiennik bitej śmietany. Mleko kokosowe dodaje potrawom szczególnego aromatu, takiej wyjątkowości, którą bardzo lubię. Na moim blogu znajdziecie niejeden przepis z wykorzystaniem kokosowego mleka, ale ten dzisiejszy szczególnie Wam polecam. Z jednej strony są to smaki znajome, tradycyjne, a z drugiej nieco podkręcone w tą dobrą stronę. Tak przygotowane danie możecie podać z kaszą gryczaną, jęczmienną albo brązowym ryżem. Zapewniam, że będzie Wam smakować.
Piersi z kurczaka w sosie pieczarkowym:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 150 gramów brązowych pieczarek
- 1 biała cebula
- 250 ml bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- sól
- pieprz
Pierś umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Usmażyć na oleju kokosowym na złoto. Cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki w plasterki. Dodać do piersi, wymieszać i smażyć aż nabiorą koloru. Lekko posolić i popieprzyć. Zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na średnim ogniu aż sos lekko zgęstnieje.
Smacznego!