Keks to prawdziwie świąteczne ciasto. Bogaty w suszone owoce i orzechy jest kwintesencją świętowania. Pełen aromatów i smaków sprawia, że od razu czujemy się szczęśliwsi. Dziś przygotowałam dla Was Keks Angielski. Wilgotny, intensywny i... szybki.
Tradycyjne keksy angielskie podobnie jak piernik staropolski potrzebują czasu aby dojrzeć. Dlatego piecze się je z kilkutygodniowym wyprzedzeniem. Co jednak jeśli nie mamy na tyle czasu? Albo jeśli nie chcemy czekać? Wtedy sięgamy po mój dzisiejszy przepis i pyszny keks mamy na już. Czy jest gorszy? Absolutnie nie! Jest wręcz idealny, najlepszy dzień po upieczeniu.
Keks Angielski Świąteczny:
Składniki A:
- 2 pomarańcze ( skórka i sok) + 150 ml soku z pomarańczy*
- 150 gramów miodu
- 175 gramów niesolonego masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 4 łyżki gorzkiego kakao
* można 150 ml soku zastąpić rumem
Składniki B:
- 3 duże jajka
- 150 gramów mąki
- 75 gramów mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
Bakalie i orzechy posiekać. Wszystkie składniki A wymieszać w rondelku, zagotować i na małym ogniu pozostawić przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Odstawić i przestudzić, aż masa będzie mocno chłodna. Jajka roztrzepać. Dodać do chłodnej masy bakaliowej. Następnie dodać pozostałe składniki z listy B i dokładnie wymieszać. Przygotować tortownicę wykładając jej spód i boki papierem do pieczenia. Do formy przelać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec ok. 1,5 godziny, do suchego patyczka. Wystudzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!