Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Mazurek z bakaliami i domowym kajmakiem
jacek w kuchni - blog kulinarny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
73
Kategorie
20
Mazurek z bakaliami i domowym kajmakiem
Podobno nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. U mnie też go nie zabraknie, chociaż jest to mój mazurkowy debiut i szczerze mówiąc bałem się co z tego wyjdzie. ;) Jednak efekt końcowy pozytywnie mnie zaskoczył! Mazurek wyszedł pyszny, idealnie słodki i kruchy.
Składniki na ciasto:
- 150g mąki
- 100g masła
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- dowolne bakalie do dekoracji
Masło schładzamy w lodówce. Na blat wysypujemy wymieszaną mąkę, cukier i sól. Masło ścieramy na tarce i łączymy z mąką. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy spód i brzegi wysmarowanej masłem keksówki o długości 32cm. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200
°C przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do wystygnięcia.