Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
izabela gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
147
Kategorie
91
TOST Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE
SKŁADNIKI:kromka razowego chlebałyżka serka śmietankowego1/4 awokado1 jajkołyżeczka soku z cytrynypieprz, sól z dodatkiem chilliłyżka octu (będzie potrzebny przy gotowaniu jajek w koszulce)PRZYGOTOWANIE:Chleb razowy podgrzewamyw tosterze.Przygoto...
izabela gotuje
śniadanie
,
Jajka
,
Dieta/fit
,
Awokado
JARMARK BOŻONARODZENIOWY WE WROCŁAWIU
Jarmark Bożonarodzeniowy we Wrocławiu, to największy i według mnie najpiękniejszy jarmark w Polsce. Dekoracje są dopracowane, bogate i bardzo spektakularne.. jeżeli macie jeszcze kilka wolnych dni do końca roku, to zdecydowanie warto go odwiedzić :)Waż...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
Jarmark Bożonarodzeniowy
,
Polska
JAPONIA od kuchni..automaty, przekąski i targ w Kioto :)
To już pora na ostatnią część mojej Japonii od kuchni.. przed wami mała mieszanka wątków z jedzeniem w tle :)#1 W Japoniibardzo zaskoczyły mnie plastikowe wystawyprezentujące jedzenie przed każdą restauracją. Dla mnie było to trochę dziwne,...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
,
Japonia
JAPONIA od kuchni.. MUZEUM ZUPKI CHIŃSKIEJ :)
Momofuku Ando Instant Ramen Museum to miejsce poświęcone zupce błyskawicznej, makaronowi instant oraz ich twórcy Momofuku Ando. Muzeum jest darmowe i znajduje się w mieście Ikeda nieopodal Osaki.Momofuku Ando marzył by uczynić ramen dostępnym dla l...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
,
Japonia
JAPONIA od kuchni.. RAMEN z gwiazdką Michelin :)
Tokio ma najwięcej na świecie restauracji z gwiazdkami Michelin. Jest ich tutaj aż 230, w tym 165 jednogwiazdkowych, 52 dwugwiazdkowe i 13 trzygwiazdkowych. Niestety zwykle wyróżnienie gwiazdką łączy się z niebotyczną ceną za posiłek, ale na szcz...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
,
Japonia
JAPONIA od kuchni.. LOKALNE SPECJAŁY #2 :)
Japońska kuchnia jest zdecydowanie jedną z najsmaczniejszych z wypróbowanych przeze mnie do tej pory.Dzisiaj spróbujemy kolejnej porcji lokalnych przysmaków :)Wagyu, czyli rasa japońskiego bydła hodowanego od wieków w okolicach miasta Kobe, które...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
,
Japonia
JAPONIA od kuchni.. LOKALNE SPECJAŁY #1 :)
W Japonii zdecydowanie można zjeść coś więcej niż sushi ;) Lokalne specjały każdego dnia zachwycały mnie swoim smakiem i różnorodnością:)Tebasaki to pikantne skrzydełka z kurczaka smażone w głębokim tłuszczu, które są lokalnym przysmakiem w mieśc...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
JAPONIA od kuchni.. SUSHI
Sushi to potrawa japońska złożona z zaprawionego, gotowanego ryżu oraz najróżniejszych dodatków. Podobnie jak wiele tradycyjnych potraw, tak i sushi w różnych zakątkach świata smakuje zupełnie inaczej. Myślę, że podstawową zaletą japońskiego sushi jest...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
,
*wycieczka
,
Sushi
ATELIER AMARO I JA
Pracownia kulinarna założona przez Wojciecha Modesta Amaro w 2011 roku, w której „natura spotyka się z nauką”, by na nowo odkrywać i definiować kuchnię polską.W jesienną, wrześniową środę podjechaliśmy pod otoczony zielenią i bardzo niepozo...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
ŚNIADANIOWY JOGURT Z PŁATKAMI OWSIANYMI I POZIOMKAMI
PRZYGOTOWANIE:Jogurt naturalny mieszamy z otrębami owsianymi górskimi, garścią świeżych poziomek i łyżeczką miodu.
izabela gotuje
śniadanie
,
Jogurt naturalny
JAGLANKA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I OWOCAMI LEŚNYMI
SKŁADNIKI (na 2 porcje)woreczek kaszy jaglanej (100 g)100 g jeżyn100 gborówekamerykańskich150 ml mleka kokosowego2 łyżki syropu klonowego2 łyżeczki wiórków kokosowychPRZYGOTOWANIE:Kaszę jaglaną gotujemy 15 minut w wodzie bez soli, odcedzamy...
izabela gotuje
śniadanie
,
Kasza
,
Owoce
ŻYWE MUZEUM PIERNIKA W TORUNIU :)
"Pierniki uważane dziś za smakołyk pełniły w średniowieczu szereg funkcji. Stosowano je jako lekarstwo, zagryzano nimi gorzałkę, używano jako wojskowych sucharów, a przede wszystkim traktowano jako cenną pamiątkę niejednokrotnie bogato zdo...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
ŚNIADANIOWY MUS Z JABŁEK
SKŁADNIKI:5 jabłek (np. lobo)ulubione dodatki ( u mnie amarantus,płatki kukurydziane, ryż preparowany)PRZYGOTOWANIE:Jabłka wyciskamy w wyciskarce na wolnych obrotach, żeby uzyskać konsystencję musu i dodajemy ulubione dodatki, jak na przykład pła...
izabela gotuje
śniadanie
,
Jabłka
15. FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI- DANIA
W dniach 6-10 czerwca już po raz 15 odbył się w Łodzi Festiwal Dobrego Smaku.Tematem przewodnim były "Kuchnie narodowe", a poziom zaserwowanych dań był naprawdę wysoki :)W tym roku spróbowałam 10 propozycji i każdej z nich przyznałam subiektywne ...
izabela gotuje
*festiwale*warsztaty*wycieczki*
MAKARON SOJOWY Z OGÓRKIEM I MARYNOWANYM CZOSNKIEM
Lekka, letnia sałatka, która doskonale sprawdza się jako drugie śniadanie w pracy :)SKŁADNIKI:makaron sojowy 100 g1 zielony ogórek20 marynowanych ząbków czosnkugarstka czarnego sezamuprzyprawy: sos sojowy, imbir mielony, pieprzPRZYGOTOWANIE: ...
izabela gotuje
Sałatka
,
Dania wegańskie
,
Przekąski
RYŻ CURRY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:1cukinia8 plastrów suszonych pomidorów z zalewy1 woreczek kaszy bulgur1 łyżkaoleju rzepakowego1 łyżka octu balsamicznegoprzyprawy: curry, czosnek, pieprz, sólPRZYGOTOWANIE:Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowa...
izabela gotuje
Ryż
,
Cukinia
,
Pomidory suszone
,
Dania wegańskie
1
2
3
Następna
→