Wcześniej podawałam przepis na ciasto na uszka. To samo używam do pierogów, idealnie się nadaje. Robiłam pierogi z kapustą i grzybami na wigilię i chciałabym się z Wami podzielić swoim przepisem.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki tortowej (ja użyłam poznańskiej typu 500)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)
1 szklaka ciepłego mleka
szczypta soli
Do mąki wlać olej. Wodę i mleko wymieszać w jednym naczyniu i wlać do mąki, dodać sól, Zagnieść ciasto. Niesamowicie szybko się wyrabia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Farsz:
grzyby suszone
grzyby mrożone
cebula
sól
olej
tarta bułkakapusta kiszona
Nie podaje ilości grzybów i kapusty, ponieważ to zależy od ilości pierogów, które chcemy zrobić. Oczywiście grzybów mrożonych więcej niż suszonych. Suszone grzyby namaczamy gotujemy. Dodajemy do mrożonych i miksujemy. Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy grzyby, dodajemy szczyptę soli. Gotową masę studzimy i dodajemy do niej troszkę bułki tartej. Ostudzone grzyby dodajemy do kapusty i mieszamy. Farsz gotowy.Całkowicie szczerze się przyznam, że uszka i pierogi robię w tym samym czasie, więc masy grzybowej robię więcej, żeby mieć do uszek i pierogów.
Farsz nakładamy na krążki i zagniatamy. Pierożki mamy gotowe. Możemy je zamrozić lub od razu ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.
Smacznego i Wesołych Świąt!! :)