Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cukinia
- pół cebuli
- 3 ząbki czosnku
- papryka
- żółty ser do posypania
- sól
- pieprz
- oregano
- bazylia
- oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente. Pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, kiedy się zrumieni dodajemy pokrojony w kostkę czosnek. Umytą i obraną cukinię kroimy w większą kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość dusimy ok. 15 min razem z pomidorkami pokrojonymi na połówki, pomidorami z puszki i przyprawami. Po tym czasie makaron mieszamy z sosem w naczyniu do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 30 minut.
Naszym zdaniem danie smakuje najlepiej na zimno. Myślę, że będzie idealnym dodatkiem do grillowanej piersi z kurczaka.