Prosta i przygotowana w tradycyjny sposób marmolada z czarnej porzeczki. Do dużego garnka wsypać umyte owoce. Gotować i cały czas mieszać aż owoce się rozgotują. Gotować tak 10-15 minut. Następnie dodać cukier i gotować mieszając aż marmolada zgęstnie...
Kilka razy w roku potrzebuję do wypieków twardej marmolady, która nie wycieka z ciastek lub bułeczek podczas pieczenia. Stosowanej kupnej mnie przeraża (czego w niej nie ma?!). Dlatego od lat robię marmoladę z pigwowców z przepisu, który dostałam wiele...
„Pisałam już o marmoladach miękkich teraz czas na marmolady twarde. Podstawowym surowcem do ich przygotowania są przeciery z owoców bogatych w pektyny: jabłka, agrest, czarne porzeczki, żurawina czy pigwa. Najczęściej jako surowiec podstawowy stosuje s...
„Podstawowym składnikiem marmolad są owoce bogate w pektynę mające zdolność krzepnięcia. Można je robić z jednego rodzaju owoców lub łączyć owoce zawierające dużo pektyny z owocami o mniejszej jej zawartości ale posiadającymi za to intensywną barwę, ...
Jeśli macie w domu dynię nie zastanawiajcie się ani chwili tylko zróbcie tę przepyszną marmoladę. Jest genialna pod każdym względem. Wspaniała konsystencja i rewelacyjny smak to chyba wystarczające argumenty, prawda? Wszystko jest tu tak dobrze skomp...
Pierwszy raz miałam okazje robić coś z pigwy.Spontanicznie powstała marmolada. Lubicie takie smaki? a może by nadała się do szarlotki zamiast jabłek?Marmolada z pigwyok 1 kg owoców pigwycukier do smaku (ok. 3/4 szklanki)wodaew. ziarenka z wanilii...
Marmolada z cebuli, to mój stary ulubieniec w kuchni. Słodka, słona, delikatna i cudownie zaskakująca w smaku. Możemy ją podawać do mięs, pasztetów i jest idealnym dodatkiem do domowych burgerów :). Składniki:- 0,5 kg cebuli- 1 ząbek czosnku ...