Danie może być podane na obiad lub na kolację. Są to 2 porcje, ale ostatnio byłam tak głodna, że na obiad zjadłam oba pomidory

Składniki:
2 duże pomidory
duża cebula
2 łyżki oleju
2 kromki chleba tostowego (z mąki graham)
2 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
sól i pieprz
Wykonanie:
Z umytych i osuszonych pomidorów ściąć wierzchy i wydrążyć środki. Posiekać szczypiorek. Pokroić w kostkę tosty.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone tosty i miąższ pomidorów. Dodać szczypiorek (troszkę odłożyć), doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Farszem napełnić pomidory. Na reszcie oleju usmażyć sadzone jajka. Podczas smażenia doprawić solą i pieprzem oraz posypać resztą szczypiorku.
Jajka położyć na pomidorach i piec 10 min w 190 stopniach.
