Sezon na dania ze szparagami u nas już rozpoczęty ... Szparagi uwielbiamy przyrządzone w wieloraki sposób, dziś bardzo klasycznie... Zupa krem... Żeby było ciekawiej główki szparagów zostały podkręcone czerwonym winem ...Składniki:
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 500 g białych szparagów (paczka)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- szczypta cukru
- odrobina wina czerwonego
- Parmezan wg. uznania
Wykonanie:
Szparagi umyj, oczyść i obierz. Odetnij główki, resztę pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), dodaj soli. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, i zeszklij na maśle. Dodaj do wywaru z ziemniakami i szparagami. 2 żółtka wbij do miseczki, rozmieszaj widelcem, wlej niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie zamieszaj, aż składniki połączą się. Zdejmij garnek z zupą z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem żółtka. Pozostaw na chwilę na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Dopraw do smaku solą i odrobiną cukru i zmiksuj.
Główki szparagów podsmaż na maśle klarowanym, dodaj odrobinę czerwonego wina i odparuj. Podawaj ze świeżo tartym parmezanem .