Jakie lubicie potrawy? ŁAGODNE czy OSTRE ? Salsa pomidorowa w wersji łagodnej wg. przepisu Ewy z polędwiczkami z kurczaka.
To propozycja na dziś. Bardzo fajne połączenie smaków.
Składniki:
- dwie łodygi naci z selera
- 3 średniej wielkości pomidory
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 0.75 szklanki białego wina
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- polędwiczki z piersi kurczaka ok 400 g
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Marchewkę oraz pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach, rozgrzej patelnie z oliwą, wrzuć oba składniki po chwili dodaj posiekane łodygi selera oraz czosnek. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Dodaj musztardę, wszystko delikatnie podsmaż. Wlej wino poczekaj aż odparuje. Z pomidorów ściągnij skórkę za pomocą sparzenia w gorącej wodzie. Wydrąż pestki. Pokrój w kostkę, dodaj do warzyw z patelni oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmaż jeszcze 2 minuty.
Polędwiczki:
Skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Usmaż na małej ilości oliwy. Wyłóż salsę na talerz, ułóż na nią polędwiczki.
Smacznego!