Witajcie,
zapewne każdy z Was zna ciecierzycę. Ja za nią wprost przepadam. Używam ją do zup, past, czy sałatek.
Jakie są wartości odżywcze cieciorki? Zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi a przede wszystkim ma dużą zawartość białka, co mnie interesuje najbardziej ze względu na sportowy tryb życia.
Jedną z najpopularniejszych potraw z ciecierzycy jest pasta zwana jest hummus, podawana z pieczywem.
Idealna na śniadanie...
Pierwszy hummus, to typowa pasta z czosnkiem.
Druga propozycja, hummus z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią.
Którą pastę preferujecie??
Składniki na pastę z czosnkiem:
- szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt24
- 2 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- szczypta chilli
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny. Blenduj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec polej oliwą z oliwek i dodaj chilli.
Składniki na pastę z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią:
szklanka suchej ciecierzycy polecamy ymt242 łyżki pasty Tahini polecamy Primavika3 ząbki czosnku4 suszone pomidory w zalewie z oliwąświeża bazylia (wg uznania) mała garśćłyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Dzień wcześniej namocz szklankę ciecierzycy w wodzie. Na drugi dzień w tej samej wodzie gotuj do miękkości. Po ugotowaniu dodaj pastę, czosnek, sok z cytryny, pokrojone pomidory oraz bazylię. Blenduj do uzyskania jednolitej masy.