Dzisiaj postanowiłem przyrządzić jedno, z bardzo smacznych dań kuchni japońskiej czyli Sashimi. Jest to japońska potrawa, a właściwie sposób serwowania surowych ryb i owoców morza. Gorąco wszystkim polecam.
Porcja dla 2 osób.
Składniki:
- 300g świeżego filetu tuńczyka
- 1/2 małej papryczki chili
- 1 plaster imbiru
- zielona część jednego szczypioru
- 1 łyżeczka ziaren sezamu
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru brązowego lub miodu
- sok z 3/4 limonki
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- świeżo mielony zielony pieprz
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Tuńczyka pokroić na równe, cienkie plastry i rozłożyć na talerze. Chili i imbir pokroić w bardzo drobną kostkę. Szczypior bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki na sos przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Polać sosem tuńczyka, posypać chili, imbirem, szczypiorem i ziarnami sezamu. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!