Pierwsza dynie na działce już są :-)
Trzy składniki, do tego pieprz, sól i nic więcej nie potrzeba, gdyż dynia Hokkaido jest sama w sobie przepyszna :-) Robiłam z niej kiedyś
frytki, ale w takiej formie jaką przedstawię poniżej też jest równie pyszna!
Nie jest to jakaś wymyślna zapiekanka, ale o to chodzi - ma być smacznie, zdrowo i kolorowo :-D
Składniki:1 dynia hokkaido
4 liście jarmużu
1 duży kalafior
150 ml mleka sojowego
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:Dynię hokkaido myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Jarmuż rozrywamy na mniejsze kawałki. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości, następnie przy pomocy blendera miksujemy na puree dodając mleko sojowe. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno dynię, jarmuż oraz puree z kalafiora. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 45 min.
Smacznego!