Budynie i kisiele. Wszyscy je znamy i uwielbiamy. Chyba każdy może przywołać podobną scenkę z dzieciństwa: Mama zagotowuje mleko lub wodę i wsypuje do garnuszka rozrobiony proszek z papierka...... Co?! Czekaj, czekaj! Tak wcale nie musi być. Da się zrobić pyszny krem bez zbędnych dodatków, samodzielnie i z naturalnych składników.Poprzednio pokazałam Wam jaglany budyń czekoladowy z bananem, dzisiaj chcę Wam pokazać wersję z kokosem i... uwaga, uwaga.... kisielem jagodowym! W wersji dwa razy zdrowszej od kupnej. Dlaczego dwa? Otóż to, kisiele i budynie można przyrządzić domowym sposobem bez zbędnej chemii z mleka, mąki pszennej, jaj... My obędziemy się bez tego :)
Oba musy/kremy są smaczne oddzielnie, ale razem tworzą zgrany duet smaków. Świetna propozycja na śniadanie, drugie śniadanie, deser czy też podwieczorek.
Domowy budyń czekoladowo-kokosowy z kisielem jagodowym
Budyń:
ok. szklanki + 0,5 szklanki wody
3 garście wiórków kokosowych
3 łyżki mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
Wsypujemy kakao i mąki do szklanki, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy (0,5 szklanki). Wiórki kokosowe gotujemy w wodzie (cała szklanka). Gdy zacznie wrzeć, wlewamy masę budyniową. Gotujemy przez chwilę do zgęstnienia.
Kisiel:
mieszanka jagód i borówek amerykańskich: dowolna ilość
woda
siemię lniane mielone: 1-4 łyżeczki
Owoce wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą ok. 1-2 cm nad ich poziom. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy siemię lniane. Mieszamy.
Przekładamy do miseczki i zajadamy się ze smakiem. W końcu wiemy, co jemy :)