Nie mogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie.
Składniki
4 ogórki kiszone2 marchewki1 cebula1 ząbek czosnku 1 łyżka masła500 ml przecieru pomidorowego700 ml bulionu warzywnego110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli)1 liść laurowy5 ziaren ziela angielskiego2 łyżki śmietany 18%sól, pieprzPrzygotowanie
Posiekaną cebulę i starte na dużych oczkach ogórki i marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, gotujemy 30 min pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy makaron, gotujemy do jego miękkości. Zestawiamy z ognia, zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.