Kiełbasę kroimy, tak jak lubimy.
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
Por kroimy w piórka.
Ziemniaki kroimy w kostkę.
Ząbki czosnku rozgniatamy.
Ogórki kroimy w zapałkę.
Papryki kroimy w paski.
Na rozgrzany olej wrzucamy kiełbasę i czosnek, chwilę smażymy. Następnie dodajemy jarzyny i ziemniaki, chwilę dusimy pod przykryciem, zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy,kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Po 10 min wrzucamy ogórki, papryki, gotujemy 5 min na dużym ogniu. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, gotujemy na silnym ogniu 5 min.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masło rozgrzewamy, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, rozrabiamy z wywarem, dodajemy do całości, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Podajemy z jajkiem w koszulce.
Jajka zrobiliśmy w szybki sposób.
Do salaterek wlewamy po łyżce octu, zalewamy wrzątkiem, robimy wir i wbijamy do każdej po 1 jajku. Salaterki przykrywamy folią aluminiową. Po około 7 min (w zależności od wielkości jajek) wyławiamy.