Jeśli zostaną wam resztki pieczonego kurczaka, polecamy wykorzystać go w ten sposób.
Składniki
300-350 g mięsa z pieczonego kurczaka1 łyżka smalcu z gęsi 1 duża marchew1 pietruszka1 kawałek selera korzeniowego1 cebula4-5 ziemniaków średniej wielkości3 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe1,5 l wrzątku kapusta pekińska (około 1 kg) 1 mała puszka groszku konserwowegokoperekkminek mielonysól, pieprz
Przygotowanie
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy (około 10-12 min, ciągle mieszając) starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.
Następnie zalewamy wrzątkiem (1,5 l), gotujemy na małym ogniu 10 min.
Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem (z zalewą) dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości kapusty.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.