Świetna kompozycja smakowa. To takie "pyzy" z mięsem. Składniki
300 g ziemniaków300 g marchewki200 g mąki1 jajko400 g filetów z kurczaka100 g migdałów3 ząbki czosnku2 cm świeżego imbiru1/2 łyżeczki kolendry1/2 kuminu5 łyżek oliwy z oliweknatka pietruszki1 łyżka currysól, pieprz
Przygotowanie
Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem, czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku.
Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko, sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków). Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.
Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy ciastem. Dokładnie zlepiamy.
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.