Alternatywa dla mięsnych potrawSkładniki
- Sos : 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- chilli
- Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek
- 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki chilli
- sól
- 60 g posiekanych migdałów
- 1 łyżka posiekanych rodzynek
- olej do smażenia
Przygotowanie
Sos : na maśle podgrzałem imbir i chilli przez 30 sekund, wsypałem kurkumę i kumin, smażyłem minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito. Dodałem jogurt, doprawiłem solą, pieprzem i chilli.
Klopsiki : ziemniaki rozgniotłem, wymieszałem z warzywami, bułką i śmietaną. Doprawiłem, wyrobiłem, ulepiłem kulki, spłaszczyłem je, pośrodku nałożyłem po porcji migdałów i rodzynek. Skleiłem i ponownie uformowałem kulki.
Rozgrzałem olej do 180 stopni C. Smażyłem kulki w głębokim tłuszczu, odwracając je od czasu do czasu, aż się przyrumieniły. Osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z lekko podgrzanym sosem.