Niesamowita rozkosz dla podniebienia. Takie danie można podać jako zapiekankę, przekładając do naczynia żaroodpornego i posypując żółtym serem typu salami (nie zabije smaku). Składniki
500 mięsa wołowego400 g makaronu muszle 2 łyżki oleju1 duża cebula2 ząbki czosnku2 ogórki konserwowe2 łyżki mąki200 g mrożonych grzybów400 ml wody2 liście laurowe100 ml passaty pomidorowej1 łyżeczka suszonego lubczyku (w sezonie polecamy świeży)1 łyżka papryki mielonej słodkiej2 łyżki słodkiej śmietanynatka pietruszkisól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w dość dużą kostkę.
Na gorącym oleju podsmażamy mięso, wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki pokrojone na plasterki. Chwilę razem podsmażamy, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę, dokładnie obtaczamy mięso, po czym zalewamy wrzątkiem. Dodajemy mrożone grzyby.
Do całości dodajemy liście laurowe, passatę, lubczyk i paprykę. Dusimy do miękkości mięsa.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Dokładnie odsączamy.
Sos z mięsem zestawiamy z palnika, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron układamy na talerze, wlewamy sos z mięsem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.