Sezon grillowy jeszcze trwa, więc polecamy wam pyszne połączenie wołowiny z mozzarellą, podane z sosem pomidorowym.
Składniki
300 g polędwicy wołowej2 kulki mozzarelli1 jajkobułka tartasól,pieprz Sos:1 cebula1 ząbek czosnku500 g świeżych pomidorów1 łyżka oliwy z oliwek garść świeżej bazyliisól, pieprzPrzygotowanie
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i mielimy na najmniejszych oczkach.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, zagęszczamy bułką tartą. Mięso dzielimy na 4 porcje. Każdą kulkę sera dzielimy na pół. Tak przygotowany ser (1/2 kulki) owijamy mięsem, rozpłaszczamy. Przygotowane kotlety grillujemy z obu stron.
Cebulę razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w kostkę. Całość dusimy przez 15-20 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z posiekaną bazylią. Podajemy z grillowanymi kotletami.