Idealne połączenie piwa, przypraw oraz syropu klonowego, wymieszanego z miodem. Przepyszny aromat uzyskany dzięki szałwii od SkworcuSkładniki
4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)3 l bulionu warzywnego4 liście laurowe5 szt ziela angielskiego500 ml piwa jasnego100 ml syropu klonowego100 ml miodu płynnego3 łyżki przyprawy do mięs2 łyżki szałwii
Przygotowanie
Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.
Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.