Czy zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi ryba, którą właśnie smażycie? Wiele, nawet tych dziko żyjących i sprzedawanych w sklepach pochodzi z łowisk, które nie są kontrolowane. W ten sposób w niektórych miejscach mórz i oceanów ryb jest już ...
Królowa jesieni, dynia ciekawa jestem, w jaki sposób wykorzystujecie ją w swoich szaleństwach kulinarnych? Zupy dyniowe, ravioli, serniki, gnocchi lub pulpeciki a mieliście już okazję spróbować słodki chlebek dyniowy? Chlebek dyniowy jest to cia...
Zdjęcia do tego wpisu przygotowałam jeszcze ze dwa-trzy lata temu! W mieszkaniu studenckim, w którym mieszkałam z Gosią i Kamilem (pozdrawiam i spotkajmy się wreszcie!) były rewelacyjne warunki do robienia zdjęć, więc wykorzystywałam je na potęgę ̵...
Dzisiaj chciałam zaprosić was na bardzo zimowe danie. Skład garnka może się zmieniać w zaleznosci od tego co akurat znajdziecie w swojej lodówce i spiżarni. Jeżeli jeszcze was nie przekonałam, dodam, że ta zapiekanka, to jedno z tych dań, które...
Prażuchy, prażonki, duszonki czy kociołek jak zwał tak zwał ale zawsze oznacza to jedno z drobnymi różnicami w składnikach zależnie od regionu Polski. Prażuchy przygotowane w kociołku na ognisku mają swój niepowtarzalny smak i aromat.Składniki na 5 lit...
Niedzielny obiad z nowościami :) Drogą kupna nabyłem ostatnio dużo puszek z pomidorami, soczewicą, fasolą i innymi rarytasami. Trzeba więc zacząć te puszki otwierać! Dzisiaj padło na pomidory, soczewicę i Read More
The post Czerwone Szaleństwo &...
Składniki (ilość składników zależą od wielkości kociołka i Waszych preferencji):Szynka lub karkówka pokrojona w dużą kostkęZiemniaki pokrojone w grube plastryMarchew pokrojona w plastryCebula pokrojona w plastryBoczekLiście kapustysól, pieprz, cz...
Prażone, prażuchy, pieczone, pieczonki, duszonki, ... w zależności od części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe.Pot...