Wymarzył mi się żytniak na zakwasie, ale aby dodać mu trochę lekkości zmieszałam mąkę żytnią z odrobiną pszennej. Do środka przemyciłam też pokrojone drobno brzoskwinie, które przełamały naturalnie kwaskowaty posmak żytnich wypieków. Aromatu dodał tu r...
Ile ja się kiedyś musiałam nagłowić, żeby upiec taki chleb.. Co dodać, a czego nie i w jakich ilościach. A teraz sklep Radix - bis oferuje nam gotowe mieszanki, do których należy dodać 3 proste składniki. Cud nad Wisłą! Bym powiedziała :)W ofercie znal...
Zauważyłam, że sporą popularnością czytelników cieszą się wszelkiego rodzaju wiejskie i rustykalne wypieki. Takie z dodatkiem ziemniaków, twarogu, cebuli lub kefiru. Wyróżniają się one także rumianą i chrupiącą skórką, częst...
Dawno nie piekłam nic w ramach Piekarni Amber, z tym większą przyjemnością dołączyłam do sierpniowego pieczenia. Tym razem piekłyśmy chleb wybrany przez Badylarkę z bloga Weekendy w domu i ogrodzie. Ponieważ nie przepadam za oliwkami zastąpiłam...
Dzisiaj przepis dla miłośników kaszy jaglanej, do których zdecydowanie należę. Proponuję aromatyczną zapiekankę jaglaną z fasolką i oliwkami, mocno doprawioną curry i pachnącym tymiankiem. To ciekawe połączenie smaków z pewnością ...
Cypryjski chleb z serem hellim (halloumi) oliwkami i papryka chilliDzisiaj kończy się sierpień w Polsce kończą się wakacje i zaczyna szkoła. Tu w Turcji rok szkolny zacznie się dopiero 28 września więc wciąż jeszcze będziemy w rozjazdach. Temperatury r...
Nie wiem czy ktoś potrafi sobie wyobrazić moje szczęście wynikające z powrotu pieczywa do mojej diety. Co prawda nauczyłam się żyć całkowicie bez jakiegokolwiek pieczywa, jednak na dłuższa metę było to nie tylko uciążliwe, ale przede wszystkim wiązało ...
Ryba po grecku kojarzy się jednoznacznie - ryba w warzywach. Ale to tylko w Polsce. Grecy prędzej przyrządzą rybę w pomidorach z lokalnymi ziołami - tymiankiem, oregano oraz z kaparami, oliwkami, sokiem z pomorańczy i ouzo! Sprawdźcie jak pyszne moze b...