Udało się przygotować dla Was na Wielkanoc coś słodkiego. Pamiętam, że z Bożym Narodzeniem nie było tak łatwo. Ile ja się nakombinowałam, oszukałam przepisów na ciasteczka, pierniczki i inne takie. Ale pecha chyba jakiegoś
Artykuł Keks p...
Ciasto z czekoladą i sezonowymi owocami jest dobre na pogodę i na niepogodę. Wytrawne, słodzone czekoladą ze stewią smakuje lepiej od klasycznej wersji z cukrem i mąką pszenną. Eksperymentalnie przygotowałam je z mąki gryczanej, kt...
Moja babcia na keks mówiła cwibak i zawsze robiła nam go na wszystkie wakacyjne wyjazdy można było spakować go na podróż i zjeść w ciągu kilku dni, a on i tak był tak samo pyszny jak świeżo po upieczeniu. Właśnie dlatego to takie rewelacyjne ci...
Pyszny keks, pełen bakalii, który zyskuje w smaku po odleżakowaniu ok. 5 dni. Jest to atutem, bo można go upiec na kilka dni przed uroczystością, której menu na pewno uświetni. Jest to przepis na najlepszy keks. Składniki: — Masło – 30 dkg — Cukier pud...
Dieta bezmleczna zmusza do kombinowania owsiankoholików. W jaki sposób przygotować płatki bez mleka, aby nie smakowały jak papier? Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie mleka roślinnego, np. kokosowego lub ryżowego. Kiedy jednak nie ma się ż...
Niedawno byłam z córką na zjeździe rodzinnym i moja siostra przywiozła kruchy placek z truskawkami i pianką, zwany też gdzieniegdzie pleśniakiem . Z rodzinnego domu pamiętam go z kwaskowatymi porzeczkami lub agrestem specjalnie na potrzeby tego...
Wczoraj upał nieco zelżał i wreszcie zabrałam się spokojnie za upieczenie placków. Zrobiłam dwa, z porzeczkami , bo w tym roku jest ich wyjątkowo dużo mam wszystkie rodzaje, nawet białe. Prócz ekstra ciasta, o którym napiszę innym razem, upiek...
Miękki delikatnie lepki keks piernikowy w stylu skandynawskim z dużą ilością imbiru oraz cynamonu to wspaniałe ciasto na chłodne zimowe dni aromatyczne i rozgrzewające! W cieście znajdziecie mnóstwo orzechów, żurawiny, rodzynek i daktyli namoczonych w ...