Ciasto- 1 opak. suchych drożdży
- 250ml wody (w temperaturze pokojowej)
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Farsz- kilka plasterków szynki
- garść startego sera
- kulka mozarelli
- 15dkg pieczarek
- kilka łyżek sosu pomidorowego
- łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Drożdże mieszam z mąką, solą, oliwą i wodą- z podanych składników nagniatam ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielę na dwie części, rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe placki.
Koncentrat pomidorowy mieszam z oliwą i przyprawami, rozsmarowuje na cieście. Nakładam na nie również plasterki szynki, pieczarki, starty żółty ser i mozarellę. Placki zwijam w roladę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam przez około 45minut do uzyskania złotego koloru.