DODATKI
- pomidory w puszce
- oliwa z oliwek
- sól, cukier, pieprz, oregano, bazylia
- kilka plastrów szynki
- ser żółty (według uznania)
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski, mieszam z solą. Robię wgłębienie, wlewam drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam przez 10-15 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 2 godziny do wyrośnięcia.
Pomidory miksuje blenderem, dodaje łyżkę oliwy, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem. Szynkę kroję w kostkę.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 3 części, obsypuję mąką, kolejno rozwałkowuję na cienkie placki podsypując dodatkową mąkę. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję oregano, układam szynkę oraz posypuje startym serem (według uznania). Piekę w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20minut.