Składniki:- 1kg ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotuje w mundurkach w osolonej wodzie (najlepiej jeśli są to ziemniaki z poprzedniego dnia). Następnie obieram je, mielę (można po prostu ubić pałką) i odstawiam do ostudzenia. Dosypuje szklankę mąki, wbijam jajko i dodaje małą łyżeczkę soli. Wyrabiam powstałą masę rękoma. Ugniatam masę ziemniaczaną, posypując deskę, na której robię kopytka mąką, by całość nie przywarła do niej. Całość kroję na kilka części i kolejno wałkuje rękoma długie, cienkie wałeczki. Kroję na małe, ukośne kopytka.
Do garnka wlewam około 2 litrów wody, solę ją i gotuję. Do gotującej wody wrzucam kolejno pokrojone ciasto. Gdy wszystkie kopytka wypłyną na wierzch, chwilę jeszcze czekam, żeby się pogotowały, a następnie wyciągam łyżką cedzakową.