Składniki:- 0,5kg schabu wieprzowego
- 1 cebula
- 3 marchewki
- przyprawy: sól, pieprz
- olej (do smażenia)
- mąka+ woda lub mąka+ mleko (do zagęszczenia)
Przygotowanie
Mięso myję, osuszam i kroję w niewielką kostkę. następnie przesmażam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Mięso zalewam gorącą wodą tak aby przykryła mięso W razie potrzeby dolewam wodę. Marchewkę obieram i kroję w cienie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, warzywa wrzucamy do mięsa i gotujemy do miękkości. Z wody, mąki przygotowuje zaklepkę- dolewam nieco wywaru z mięsa, a następnie wlewam z powrotem do sosu.
Następnie przygotowuje zacierki (przepis znajduje się na blogu- DODATKI DO OBIADU- INNE)
Odcedzone z wody kluseczki przekładam na talerz i polecam sosem.