Nic trudnego, nic wyszukanego ale za to szybkiego i trafiający w gusta zarówno małych, jak i dużych dzieci :D
Po dwóch dniach wspominania przez mojego pierworodnego o zupie truskawkowej, w końcu mu uległam i zrobiłam takową na obiad (jak mogłabym mu odmówić ;) ).
300 g truskawek3/4 l mleka150 ml śmietany 30%100 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru pudru + laska wanilii2-3 goździki rozgniecione w moździerzu
Dodatkowo:makaronlistki miętytruskawki pokrojone w plasterki
Truskawki miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Całość należy zagotować - trwa to ok. 10 minut.
Ugotować ulubiony makaron al dente.
Zupę podawać z makaronem, udekorowaną plasterkami truskawek i listkami mięty.