Nie byłam do końca przekonana jak zatytułować post, ponieważ słyszałam dwie nazwy ciasta, którego przepis podam. W końcu wybrałam tę, pod którą ja znalazłam przepis na "Moje Wypieki". Choć moja wersja jest mniej pijana ze względu na okoliczności przygotowania ;)
Zdjęcia robione w biegu, jako że było to moje ciasto pożegnalne w pracy, także możliwości fotograficznych wielkich nie miałam ;)
Śliwki w rumie:400 g śliwek suszonych50 ml wódki150 ml syropu o smaku czekolady i rumu
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w małym rondelku/garnuszku, zalewamy wódka i syropem i podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy śliwki z ognia i odstawiamy na godzinę, by wchłonęły cały płyn. Gdyby tak się nie stało, nadmiar płynu odlać, a śliwki osuszyć.
Krem z nutellą i śliwkami:250 g miękkiego masła125 g mascarpone400 g nutelliśliwki w rumie
Masło ucieramy do powstania puszystej masy. Dodajemy mascarpone i nutellę, ucieramy do uzyskania gładkiego kremu.
Dodajemy śliwki i mieszamy.
Blaty kakaowe:3/4 szklanki oleju rzepakowegopół szklanki wodyszklanka cukru3 łyżki kakao5 jajek1/2 szklanki cukru pudru1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejOlej, wodę, szklankę cukru i kakao umieszczamy w garnuszku i gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukier puder. Dodajemy wszystkie żółtka i ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji. Wlewamy wystudzoną mieszankę kakaową i mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy.
Formę o wymiarach 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy.
Pieczemy w 180 stopniach C przez ok.40-45 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w uchylonym piekarniku.
Polewa czekoladowa:120 g czekolady deserowej120 ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku, dolewamy śmietanę i zagotowujemy.
Wystudzone blaty kakaowe kroimy na pół. Przekładamy masą z nutelli ze śliwkami. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto należy schłodzić.
Kakaowe blaty można nasączyć 100 ml kawy z trzema łyżkami rumu - ja osobiście wolę "suche" ciasto. Spodnią część kakaowego blatu można posmarować powidłami śliwkowymi przed położeniem kremu z nutelli.