Jeśli ktoś jeszcze nie zdążył upiec piernika, ten przepis jest dla niego ;)
100 g margaryny2 łyżki kakao2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki miodu250 ml mleka3 jajka200 g mąki200 g cukru1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztapiamy w ronelku, dodajemy kakao, przyprawę do piernika i miód. Mieszając rozpuszczamy składniki na gładką masę. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Resztę suchych składników mieszamy w misce, wlewamy masę z rondelka i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
Masę wlewamy do formy o wymiarach 20x30 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach C.
Ostudzone ciasto można przekroić na 2 blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi - ja tego nie robię ze względu na upodobania moich dzieci ;)
Polewa czekoladowa:100 g czekolady deserowej50 g masła
W garnuszku rozpuszczamy masło i połamaną na kosteczki czekoladę cały czas mieszając. Polewamy piernik i dekorujemy wg uznania.
WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT! :)